Sommarhälsning i vintertid från våra vänner i Zambia

Kära vänner,

Vi hälsar er från ett grönt Mpongwe. Några tidiga regnskurar har kommit, men nu är det mycket torrt och varmt igen. Alla här omkring kommer att börja med det tunga arbetet att förbereda sina åkrar för majsplantering. Vi lever på Guds Ord och ordning, “Du tar dig an jorden och ger den regn, du gör den bördig och rik … Med regnskurar gör du jorden mjuk, du välsignar det som växer,” Psalm 65:10, 11.

Våra hjärtan är fyllda med tacksamhet till Herren för hans rikliga omsorg och försörjning för oss. Vi mår bra och fortsätter här i vår förbönstjänst, och i det skriftliga arbetet här hemma. Henry och Stella kollar den nya översättningen av bibeln till lambaspråket som används i dag. I första hand kollar vi nu Nya Testamentet och Psaltaren.  Sen kollar Henry livshistorier av en del lokala kristna, och församlingsledare, som kan vara till uppmuntran för framtida generationer.

Vi blev vaccinerade i juli med den andra dosen av Astra Zeneca vaccinen, och vi hoppas att vi skall få den tredje dosen också. Antalet av dom i Zambia som är coronavirusen infekterade är låg för närvarande. Menbara 3% av befolkningen har blivit helt vaccinerade.  Vi fortsätter därför att vara försiktiga, för man förväntar att en fjärde våg av infektioner skall komma om några månader.

Pastor Adamson Shamfuti har beslutat att avbryta sin tjänst som Direktor för MBA. Edwin Chipelelo, som är räkenskapsförare i MBA, och har blivit allt mer involverad i MBAs ledning, har valts som t.f. Direktor. Han får hjälp av Justin Munkupa, som är Styrelseordförande för MBA. Den nya Direktorn kommer att väljas under de kommande månaderna. Bed med oss att någon efter Guds hjärta skall bli vald. “Herren ser med andra ögon än människor: människor ser till det yttre, men Herren ser till hjärtat,” (1:a Samuelsboken 16:7).

Vi tackar Gud för Zambias fridfulla överförande av makten efter landets presidentval i augusti. Den nya Presidenten, Hakainde Hichilema, är en ekonomist som försökte sex gånger att bli president. Han har lovat ekonomisk reform och bra arbets möjligheter.

Zambia har för närvarande en utländsk statsskuld på 14 miljarder US Dollar, och den nationella inflationen står på över 22%. Matpriser har gått upp betydligt de senaste månaderna, såväl som gödningsämnen för jordbruk.     

De senaste veckorna har vi här i Mpongwe haft besök av svenska vänner: 

– Tre unga damer från EFKs så kallade “Step Out” Program kom i september, och  kommer att vara kvar tills i januari 2022.              

–  EFKs Afrika Direktor, Anneli Dagernäs, kom för några dagar för att besöka “Stepoutarna” och för att följa upp andra projekt som EFK utför tillsammans med MBA.                                                                                                                                                               

–  Anders Ivarsson och Lars Gustavsson (som har varit missionärer i Mpongwe) var här i tre veckor för att hjälpa MBA med en inspektion av missions farmen. Dom utförde också behövliga reparationer till en del av våra boningshus, också i det hus Stella och jag bor i.                                                                                                        

–  Annette (Henrys bror Gunnars dotter) och Sofia (Anders Ivarssons dotter) kom för att uppmuntra och diskutera med deras lokala kollegor angående ett program som har startats här i Mpongwe mot missbruk, bl.a. av alkohol.                                                                

–  Cama (som i sin barndom adopterades av en svensk missionär och som växte upp i Sverige där hon har familj) kom nu tillsammans med Annette och Sofia för att besöka sin biologiska zambiska familj.

På grund av covid infektionerna kände vi en del bekymmer angående dessa besök. Men vi tackar Gud så mycket för den stora välsignelsen som alla har varit för oss och för alla här i Mpongwe! Vi ser Guds omsorg och tillgivande i överflöd!

Vi ber att också ni mår bra, och att ni också får uppleva Guds omsorg och överflöd i den “säsong” ni befinner er i.

“Han tröstar oss i alla våra svårigheter, så att vi med den tröst vi själva får av Gud, kan trösta var och en som har det svårt,” enligt 2 Korinthierbrevet 1:4.

Guds tröst,

Henry och Stella

2021-11-10